ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik ga op reis en wil belangrijke gegevens over mijn ziekte meenemen.

U gaat op reis en heeft een ziekte of gezondheidsprobleem. U wilt goed voorbereid op reis gaan. U wilt geen problemen bij de douane over uw medicijnen en eventueel uw injectienaalden. Of u wilt een samenvatting van uw medisch dossier om indien nodig te kunnen laten zien aan een arts onderweg of op uw vakantieadres.

Wat te doen?

 • Vraag uw apotheek om een geneesmiddelenpaspoort te maken. Hierin staan de namen vermeld van al uw geneesmiddelen met de juiste dosering. Het paspoort kan van belang zijn bij verlies of diefstal van uw medicijnen in het buitenland.
 • Als u naalden en spuiten meeneemt , dient u te zorgen voor een officiële verklaring voor het geval u door de douane wordt gecontroleerd; deze verklaring is verkrijgbaar bij uw apotheek.
 • Raadpleeg uw huisarts of specialist als u onder doktersbehandeling bent. Bepaalde ziekten kunnen in warmere landen verergeren. 
 • Als u per vliegtuig reist, dan kunt u in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als er tijdens de reis bepaalde voorzieningen nodig zijn, contact opnemen met de medische afdeling van uw luchtvaartmaatschappij. 
 • Heeft u vragen over vaccinaties of wilt u een gezondheidsadvies voor uw reis naar een bepaald land, dan kunt u contact opnemen met het reizigersspreekuur van de GG&GD of van uw huisarts.

Tips voor als u geneesmiddelen gebruikt

 • Bewaar alle geneesmiddelen droog en zo koel als onder de reisomstandigheden maar mogelijk is, dus niet op de achterbank van een auto in de zon. Vraag bij uw apotheek of de geneesmiddelen die u gebruikt een verblijf in een warm land kunnen doorstaan.
 • Als u reist per vliegtuig, verdeel dan uw medicijnen over twee porties: in de handbagage en in de koffer in de bagageruimte. In geval van verlies of diefstal van uw tas of koffer bent u dan niet al uw medicijnen kwijt.
 • Insuline moet u altijd in de handbagage meenemen, in de bagageruimte van het vliegtuig bevriest de insuline.
 • Zorg voor voldoende voorraad.

Rol van de huisarts

 • U kunt uw huisarts vragen om een overzicht van uw ziektes, zodat u dit bij gezondheidsproblemen tijdens uw reis of op uw vakantieadres aan een arts ter plaatse kunt laten zien. Hiervoor kan uw huisarts een financiële vergoeding vragen. 
 • Sommige huisartsen hebben zelf een reizigersspreekuur en kunnen u informeren over vaccinaties en gezondheidsadviezen. Informeer bij uw huisarts.

Zoeken

Contact

GG&GD
Reizigersadviseurs
Nieuwe Achtergracht 100
3e verdieping
1018 WT Amsterdam
T. 020 - 555 5090
W. ReizigersvaccinatieHulp nodig?

W. Loket Zorg en Samenleven / Sociaal Loket

MEE Amstel en Zaan
Ondersteuning bij leven met een beperking
W. MEE Amstel en Zaan
T. 020 512 72 72 (lokaal tarief)
E. informatie@meeaz.nl

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?