ga naar de inhoud ga naar de navigatie ga naar zoeken

Ik wil een gezondheidsverklaring voor de aanvraag van mijn huwelijk.

Als u een Marokkaans paspoort heeft en wilt trouwen, dan dient u een huwelijksaanvraag in bij het Marokkaanse Consulaat. Bij deze aanvraag moet een gezondheidsverklaring worden toegevoegd.

Hoe zit het precies?

In de Marokkaanse familiewet staat sinds 1993 artikel 41 waarin om een gezondheidsverklaring wordt gevraagd. Hierbij gaat het erom of er sprake is van een besmettelijke ziekte, met name een eventuele besmetting met het HIV-virus.

De nieuwe familiewet uit februari 2004 bevat geen enkel artikel over de noodzaak van een "maagdelijkheidsverklaring". In de oude wetgeving was dit ook niet het geval, maar het gebruik in Marokko was vaak nog anders. 

Rol van de huisarts

U kunt uw huisarts vragen om een verklaring te schrijven waarin staat dat u, voor zover bekend, geen besmettelijke ziekte heeft. Hiervoor kan hij of zij de standaardformulering gebruiken, die wordt geadviseerd door de artsenorganisatie KNMG.

Uw huisarts kan voor de verklaring een vergoeding vragen.

Het gaat hier om een administratieve handeling, er worden geen medische onderzoeken verricht. Soms is er een verwachting dat het om een maagdelijkheidsverklaring gaat of dat er een HIV-test zal worden afgenomen. Een keuring of bloedonderzoek is echter niet nodig en een verklaring over al dan niet maagd zijn is niet aan de orde.

Zoeken

Contact

Consulaat Generaal
van Marokko
Vondelstraat 65-67
1054 GK Amsterdam
T. 020 - 618 1786
W. www.consulaatmarokkoamsterdam.nlHulp nodig?

W. Loket Zorg en Samenleven / Sociaal Loket

MEE Amstel en Zaan
Ondersteuning bij leven met een beperking
W. MEE Amstel en Zaan
T. 020 512 72 72 (lokaal tarief)
E. informatie@meeaz.nl

Inloggen voor artsen

Wachtwoord vergeten?